lördag 9 februari 2013

Tal på Gröna Studenters årsmöte 2013


Kära vänner,

Varför går man med i Gröna Studenter?
Ja, det är den viktigaste frågan vi kan ställa oss själva som förbund. För i svaret på den frågan ligger vår verksamhets framtid och framgång.  

Jag vet varför jag gick med i Gröna Studenter. Jag gick med därför att jag hade känt, sett, och upplevt förväntningarna, förhoppningarna och förändringsviljan som 100 000-tals klimataktivister från hela världen tog med sig till klimattoppmötet i Köpenhamn 2009. Alla dessa människor representerade i sin tur miljarder röster som inte hade möjlighet att föra sina egen talan i Köpenhamn de veckorna, men som alla önskade samma sak: att deras makthavare och ledare skulle kunna förstå det ansvar de bar på och att de skulle ta den historiska uppgiften på allvar: att säkerställa ett bindande, globalt klimatavtal.

Men ni vet alla hur det gick. När jag kom hem från Danmark så behövde jag kanalisera så mycket frustration, alla de förväntningarna som jag och mina vänner byggt upp under hösten behövde få utlopp någonstans.

Och då dök Gröna Studenter i Göteborgupp med det briljanta seminariet ”Vägen framåt efter Cop 15 – hur går klimatrörelsen vidare”. Det var precis den sortens sammanhang jag behövde. 200 besökare från alla möjliga rörelser och bakgrunder. Som arrangör ett politiskt förbund som inte var bundet till den kompromissfyllda verklighet ett parti måste hantera. Ett politiskt förbund som vågade samtala med utomparlamentariska krafter på samma sätt som med riksdagspolitiker. Ett politiskt förbund som vågade vara både akademiskt och aktivistiskt på samma gång. Ett studentförbund som tycktes ha potential att åter vara den politiskt nytänkande kraft som studentförbunden faktiskt en gång har varit. Ja självklart var det hit jag skulle vända mig med min förändringsvilja!

Men medan ingången i mitt engagemang var att driva på och verka för ett långsiktigt ekologiskt hållbart samhälle – en fråga som blir mer akut för varje år som går - så har jag bara under de senaste åren fått se en annan fråga växa sig angelägnare och angelägnare: nämligen hur vi ska säkerställa ett ekonomiskt och socialt hållbart samhälle i detta nu. Här är det tron på demokratin, kittet mellan människor, förutsättningarna för allt långsiktigt förändringsarbete som står på spel.

Medan man allt oftare kan få intrycket av att politiken håller på att bli utslätad och allt gråare i sina nyanser, ja kanske till och med har kommit till vägs ände, så vågar jag påstå att det sedan 30-talet aldrig har varit viktigare än just idag att vara politiskt aktiv.
Det blir nämligen allt mer uppenbart att Sverige, liksom resten av Europa står inför ett vägskäl. Politiken polariseras.  Liksom i övriga Europa har vi de socialdemokratiska och liberalkonservativa block som trängs i mitten, med alltmer populistiska budskap som slängs ut åt höger och vänster för att bredda marginalerna, samtidigt som det framför allt finns två rörelser, två sorters partier som växer sig större, och som har diametralt olika visioner och idéer om vart vi bör gå och vilken framtid vi vill ha. Vi kan kalla det vägval brunt och vägval grönt.

Vägval brunt har en vision om ett samhälle där trygghet och stabilitet nås genom att blicka bakåt till en tid som vi minns som begripligare än den vi idag lever i. Det är en politik som bygger på tanken om att ”lika barn leka bäst”. Svenskar ska få leva som riktiga svenskar, ifred. Män ska få vara riktiga män, ifred. Kvinnor ska vara riktiga kvinnor. Punkt. Och riktigheten bedöms förstås av de som förstår saker och ting allra bäst: nämligen riktiga svenska män. Främmande kulturer, religioner och språk för att inte tala om feminister ska passa sig från att försöka sätta färg på den enkelhet och begriplighet som ett monokromt samhälle kan erbjuda. Bristen på tillit ska mötas genom att låta rädsla och fördomar diktera höjden på murarna och längden på straffen. Bristen på arbeten ska lösas genom att hålla samma människor borta från arbetsmarknaden som man sedan beskyller för att leva på för mycket bidrag. Det är visionen om ett nostalgins Sverige, fastgjutet i en tid några minns som problemfri, andra fått höra talas om, som en fjärran myt lika trovärdig som Ankeborg eller Grönköping. Det är en vision som lider av minnesförlust och historielöshet.

Vad vi måste förstå är att vägval brunt hämtar kraft i de misslyckanden som vår tids perverterade ekonomi har ställt till med. En ekonomi där mångmiljonärerna blir fler, och de som kan leva på sin lön eller har en lön allt färre. En ekonomi där hyresrätter ersätts av bostadsrätter, samtidigt som priserna stiger och lånen blir allt svårare att få. En ekonomi där dina hemförhållanden och ditt val av skola spelar allt större roll för om du går ut skolan som en starkare eller svagare människa. En ekonomi där landsbygden töms på resurser, människor och framtidstro, medan storstäderna växer sig större och trängre. En ekonomi där alltfler unga, gamla och utlandsfödda känner sig utanför, vilse och sysslolösa, medan ”etniska svenskar mitt i livet” har allt svårare att hitta tid för sina barn och sina fritidsintressen. Det här är vad jag kallar en perverterad ekonomi. Den har egentligen ingenting med ekonomi att göra, eftersom den inte förmår hushålla med alla de fantastiska resurser som finns.

Och här finns mycket så frustration att bygga en missnöjesrörelse ur. Här finns så mycket sysslolös tid att hämta missnöjesaktivister från. Och det är precis vad vägval brunt gör. Inte för att dem är onda. Inte för att de är idioter. Utan därför att känslan av att misslyckas, att sakna framtidstro, och rädslan av att stå utanför ett samhälle vi blivit lovade ska vara det bästa i världen, har skapat ett sug större än på mycket länge efter begriplighet, revansch och några att skylla fiaskot på. Men vi kan så mycket bättre än så.

Vägval grönt fiskar inte, med all rätt i dessa vatten. Vi ska aldrig hämta kraft ur rädsla, ur misstro eller hopplöshet. Men vi behöver se den, förstå den och möta den, därför att det är dessa människors öde som avgör vad det nya Sverige ska handla om. Grön politik handlar om att möta hopplöshet med framtidstro, bakåtsträvande med nytänkande, misstänksamhet med tillit. När andra talar om utanförskapets kostnader, ska vi tala om investeringarna i människor. När folk påstår att den gröna omställningen är dyr och mödosam, ska vi påminna om att alternativet – en trasig värld - är så mycket dyrare.

Vår stora utmaning är nu att få folk att tro lika mycket på den här visionen som vi själva. Gör berättelsen om det gröna samhället till en visklek som till slut sprider sig själv. Börja redan på måndag - på våra universitet och campus, på krogen, på gymmet, på nätet. Berätta om våra idéer! Visa framtidstro! Tala gärna om trygghet, men en trygghet som bygger på hjälpande händer, och inte större batonger. Tala gärna om problemen, men inte utan att också ha förslag på hur vi ska lösa dem. Var gärna självsäkra förebilder, men bli aldrig stöddiga och självgoda. Så kan vägval grönt urholka den väg som vägval brunt vill leda oss in i, och samtidigt erbjuda en så mycket mer hoppfull väg att vandra tillsammans. Och där har vi Gröna Studenter en stor roll som vi kan spela, om vi vill och om vi törs. Tvivla aldrig på kraften från en studentrörelse med goda idéer och ett stort hjärta! 


Avslutningsvis. Det finns få platser där jag kan säga ”kära vänner” med ett sådant eftertryck som i det här rummet.  För här sitter så många människor som jag har haft glädjen och äran att lära känna på djupet - som fantastiska medmänniskor, kollegor, läromästare och inspiratörer.  Så många av er har jag haft oförglömliga stunder och minnen med. Folk som jag har lättat mitt hjärta för, gråtit med, bråkat med, skrattat med, dansat med, rest med, till och med fått sova hos. 

Så när folk utifrån har frågat mig hur det kommer sig att jag lagt ned så mycket ideell tid och kraft på arbetet med Gröna Studenter, så blir frågan lika obegriplig som ”men varför firade du jul med din familj, alldeles gratis?” eller ”ska du åka och ha roligt med dina vänner igen, utan att få ett rött öre för det?”. Och det är därför jag brukar tjata om det, att så länge man har roligt tillsammans, så länge man känner att man utvecklas tillsammans, så kan man arbeta ideellt i många år, utan att fundera på varför plånboken inte växer. Och det är så jag hoppas att Gröna Studenter ska fortsätta utvecklas, nu när jag lämnar mitt styrelseuppdrag. Som ett sammanhang där man möts, har roligt, lär av varandra, och ger varandra kraft att göra skillnad. Tack för att ni har gett mig ert förtroende under de här åren, man tycker aldrig att man räcker till, men man hoppas ändå att man räckte en liten bit. Ni anar inte hur spännande det ska bli att se hur nästa styrelse kommer att förnya och förändra förbundet och styra skutan mot valet 2014, men framför allt mot en levande och glad rörelse som sätter gemenskapen före prestation och resultat. 

Kram på er!